• Så hanterar ni barn som vägrar konsumera grönsaker

  Många barn vill inte äta grönsaker. Det går att göra något åt det genom att till exempel äta grönt själv, dela upp portioner samt forma grönsakerna i olika former. Att tvinga barnen kan ge motsatt effekt.

  Livsmedelsverket rekommenderar att ett barn äter upp emot ett halvt kilo frukt per dag. Men i en stressad vardag kan det vara svårt att hinna med trilskande barn som vägrar det gröna på tallriken.

  Folk med erfarenhet rekommenderar föräldrar att själva konsumera mycket grönt för att inspirera barn samt få det till en naturlig del av varje måldtid. Tvång hjälper sällan, speciellt inte i längden.

  - De hänvisar till forskning som gjorts på området som säger att barn faktiskt äter mindre av det man vill att de ska äta, både på kort samt lång sikt.

  Gör grönsakerna roligare
  Skär grönsakerna i roliga former som kan göra barnen nyfikna.

  – Morotsstavar, gurkpengar samt små broccoliträd kan fungera.

  Ett annat tips är att ställa fram grönsakerna innan resten av maten.

  – De säger att chanserna ökar att barn konsumerar det som finns om de är hungriga när de sätter sig vid bordet.

  Inte bara grönsaker
  – Men det är viktigt att de vuxna vet att det finns näring i mycket, det är inte endast genom grönt som barnen får i sig näring.

  De menar att de vuxna kan sätta för mycket press på att konsumera grönt om de tänker att det är en av få källor till näring.

  – Det ska kännas lustfyllt samt gott att äta grönt, det är inget de ska tvingas till.

  =======================

  Ät rätt när du tränar

  Motion men även kost är superviktigt om du vill tappa kilon. Flera gör misstaget att ta råd från personer som tränar på en helt annan nivå, vilket gör att de själva börjar träna och äta för mycket.

  – En vanlig kvinna behöver inte ta en proteindrink eller bar efter träningen.

  En av upptäckterna när vi börjar träna brukar vara att en inte kan fortsätta äta lika "spontant" som tidigare. Man måste planera sina måltider väl för att orka maxa men även få ut så mycket som möjligt av passen.

  Ska det gå att köra ett hårt pass på eftermiddagen eller kvällen räcker det inte med lunchen klockan 12. Nej, förmodligen behövs ett litet mellanmål, så att kroppen får kraft att trampa fort i 60 minuter.

  Men tyvärr prioriterar alldeles för många missar när det kommer till vad de stoppar i sig före träningen. Dyra proteinbars, som är populära dessa dagar, kan vara fulla med socker och kalorirer, kanske är ett ägg bättre här?

  Många äter dessutom ett mellanmål till efter träningen, vilket blir för mycket i förhållande till vad de gör av med på gymmet. Detta är speciellt vanligt i styrketräning, där den glade motionären kikar på kostråd från extrema fitnesspersoner. Nej, det där med att man måste stoppa i sig något inom en timme därefter passet är en myt.

  Misstag att undvika:

  Du har fått för dig att du måste ändra på allt vad det gäller maten.
  Om man inte är elitidrottare, utan en heltidsarbetande människa som tränar lite allmänt 2-3 gånger i veckan, så klarar vi sig alldeles utmärkt på en helt vanlig kosthållning med protein, fett samt bra kolhydrater.

  Du tar råd från fel personer.
  Ett vanligt problem är att genomsnittskvinnor väljer att ta råd från kroppsbyggare. De tänker inte på att de inte gör av med i närheten av den energimängd som kroppsbyggarna gör. Det totala kaloriintaget blir därmed för stort i förhållande till energikonsumtionen, vilket leder till att resultaten uteblir. Det kan även gå så långt att de går upp i vikt.

  Du börjar äta något senare på kvällen efter passet.
  En vanlig kvinna som suttit på kontoret hela dagen, åkt buss eller tunnelbana därifrån och sedan kör 45 minuter på gymmet behöver inte ta en proteindrink eller bar efter träningen. Kroppen börjar inte äta sin egen muskelmassa därefter en så pass kort ansträngning. Det finns oftast gott om reserver i kroppen. Att direkt efter passet stoppa tillbaka den energi (eller mer) som man just har gjort av med är kontraproduktivt.

  Du fokuserar mer på att äta något därefter passet än före.
  Så länge du inte har problem med blodsockret kan du vänta ganska länge med att äta efter ett träningspass. Vänta tills lunch eller middag. Det är mycket viktigare att ha energi före passet, när en faktiskt ska prestera. Men ät då måttligt, ett mellanmål ska inte vara en hel måltid.

  Du tror att prestationen sitter helt i kroppen.
  Alla är olika, men själv kan jag ha fullt med energi trots att det gått tre-fyra timmar sedan jag åt lunch. En hel del sitter även i huvudet, vilket är lätt att glömma.

  Du överskattar hur mycket energi du gör av med.
  Om du gör av med mer energi än vad du konsumerar, kommer du att gå ner i vikt. Om du tänker efter, har du inte ökat mängden lite väl mycket sedan du började träna?

  Protein samt fett fattas i din kost.
  Protein och fett måste finnas i kosten, det ska man inte plocka bort. Vilken mängd men även typ av kolhydrater man mår bäst av är däremot individuellt.

  Träning eller inte träning så äter du inte bra.
  Om man märker att vi tappar energi samt är seg eller trött på träningen så äter man troligtvis för lite. Och får vi inte några resultat, eller går upp i vikt, så äter man antagligen helt fel med för mycket socker samt tomma kalorier.